Hypotheekrecht cruciaal ter voorkoming excessieve schuld Publicatiedatum: 25-10-2023

Per 1 januari 2023 geldt de Wet excessief lenen. Op grond van deze wet dienen aanmerkelijkbelanghouders inkomstenbelasting te betalen indien zij meer dan € 700.000 (2024: € 500.000) hebben geleend van de eigen vennootschap. 

De wet in het kort 
De Wet excessief lenen bepaalt dat de maximale schuld bij de eigen vennootschap maximaal € 700.000 mag bedragen. De eerste peildatum voor de bepaling van de excessieve schuld is 31 december 2023. Een eventuele overschrijding op de eerste peildatum wordt belast tegen het huidige tarief van 26,9%. Vanaf 2024 wordt een overschrijding van de schuldengrens op basis van het nieuwe twee schijvenstelsel belast. 

Uitzondering eigenwoningschulden 
Schulden welke kwalificeren als eigenwoningschuld worden uitgezonderd en hoeven derhalve niet te worden meegeteld voor de toetsing aan de grens van € 700.000. Om als eigenwoningschuld te kwalificeren is allereerst vereist dat het gaat om een schuld waarvoor renteaftrek in box 1 bestaat. Dat betekent dat de schuld moet zijn aangegaan in verband met de eigen woning en geldt bovendien voor nieuwe schulden dat deze in ten minste 30 jaar annuïtair moet worden afgelost.  

Vervolgens geldt voor nieuwe schulden die na 31 december 2022 zijn ontstaan (waaronder middels herfinanciering), dat ten gunste van de vennootschap een hypotheekrecht moet zijn gevestigd. Neemt u derhalve vanaf 2023 gelden op vanuit uw vennootschap ten behoeve van de eigen woning, zorg dan dat u ons hierover tijdig informeert. Indien geen hypotheekrecht is gevestigd, dan geldt voor de eigenwoningschuld afgesloten na 31 december 2022 dat deze voor excessief lenen gewoon meetelt bij de toetsing aan de grens van € 700.000. 

Heeft u een eigenwoningschuld bij uw eigen vennootschap of wilt u deze graag een afsluiten, neem dan tijdig contact met ons op zodat wij u kunnen helpen bij het formeel vastleggen van de eigenwoningschuld. Indien een eigenwoningschuld is ontstaan na 31 december 2022, zal tevens formeel een hypotheekrecht moeten worden gevestigd bij de notaris.  

Tenslotte
Heeft u een eigenwoningschuld bij uw eigen vennootschap of wilt u deze graag een afsluiten, neem dan contact met ons op via uw relatiebeerder, telefonisch via 040 - 2 504 504 of onderstaand contactformulier. Uiteraard kunt u ook met al uw andere fiscale vragen bij ons terecht.

 

 Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.