Meld verbreking van de fiscale eenheid omzetbelasting Publicatiedatum: 25-01-2022

Net als de vennootschapsbelasting kent ook de omzetbelasting een fiscale eenheid. De afzonderlijke juridische entiteiten worden voor btw-doeleinden aangemerkt als één enkele btw-plichtige ondernemer. Anders dan in de vennootschapsbelasting echter, bestaat de btw-fiscale eenheid van rechtswege. Zodra aan de voorwaarden is voldaan kan reeds gehandeld worden als fiscale eenheid.

De Belastingdienst kan het bestaan van de fiscale eenheid ook formaliseren door een beschikking af te geven. Deze beschikking heeft als belangrijk gevolg dat er aansprakelijkheid ontstaat voor de omzetbelastingschuld van de fiscale eenheid. Alle afzonderlijke onderdelen van een btw-fiscale eenheid worden na het afgeven van de beschikking hoofdelijk aansprakelijk voor de btw die is verschuldigd door de fiscale eenheid als geheel.

Omdat de fiscale eenheid bestaat van rechtswege, wordt de fiscale eenheid ook verbroken van rechtswege, zodra niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een deelneming wordt verkocht of wanneer het bestuur van een groepsmaatschappij wijzigt. Dan houdt de aansprakelijkheid (als gevolg van de beschikking) echter niet op. De verbreking moet u schriftelijk melden aan de bevoegde inspecteur om de aansprakelijkheid te beëindigen. Gebeurt dat niet, dan blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid bij alle entiteiten bestaan. Deze aansprakelijkheid strekt zelfs tot btw-verschuldigdheid die is ontstaan ná het verbreken van de fiscale eenheid. Zeker bij gewijzigde belangen is het dus belangrijk om zo spoedig mogelijk melding te doen ingeval van verbreking van de fiscale eenheid.

Heeft u vragen over de fiscale eenheid in uw situatie of over andere (btw-)vraagstukken binnen uw onderneming? Neem dan contact met ons op via uw relatiebeheerder, per mail via btw@govers.nl , of telefonisch via 040 – 2 504 504.Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.