Om te kwalificeren als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) moet een instelling doorlopend voldoen aan de nodige voorwaarden. Graag verwijzen we naar ons eerdere artikel met een overzicht van alle ANBI voorwaarden.
Eén van deze voorwaarden ziet op de hoogte van de beloning van de beleidsbepalers van een ANBI. Deze voorwaarde is bedoeld om te waarborgen dat middelen daadwerkelijk ten goede komen aan het algemeen belang dat de ANBI beoogt. In dit artikel gaan we nader in op deze voorwaarde en welke risico’s er zijn bij niet-naleving.
Wie zijn beleidsbepalers?
Beleidsbepalers zijn natuurlijke personen of organen binnen de instelling die verantwoordelijk zijn voor het beleid zonder feitelijk ondergeschikt te zijn aan andere personen of organen van die instelling. Bij een ANBI met een Raad-van-Toezichtmodel zijn dit bijvoorbeeld de leden van de Raad van Toezicht.
Niet-bovenmatig vacatiegeld en kostenvergoedingen
Vacatiegeld is de vergoeding die een lid van het beleidsbepalend orgaan ontvangt voor het bijwonen en voorbereiden van vergaderingen. In het zogenaamde Giftenbesluit[1] is bepaald door de staatssecretaris van Financiën wanneer dit vacatiegeld als niet-bovenmatig wordt beschouwd. Dit is het geval als de vergoeding per lid per vergadering niet meer bedraagt dan € 360,63 (vanaf 1 juli 2024 t/m 31 december 2025). Dit bedrag komt overeen met 3% van het maximumsalaris van schaal 18 voor burgerlijke rijksambtenaren. Voorzitters mogen maximaal 130% van dit bedrag ontvangen, oftewel € 468,82 per vergadering (vanaf 1 juli 2024 t/m 31 december 2025), zie de tabel maximumbedragen vacatiegeldvergoeding op de site van de Belastingdienst.
Een kostenvergoeding betreft een vergoeding voor redelijke uitgaven voor beleidsbepalers die worden gemaakt in het kader van hun functie voor de ANBI.
Ruimte voor hogere vacatievergoedingen?
In bepaalde uitzonderingssituaties kan een hogere vacatievergoeding gerechtvaardigd zijn, zonder dat deze automatisch als bovenmatig wordt aangemerkt. Of een vergoeding als bovenmatig moet worden beschouwd, hangt af van de specifieke omstandigheden. Elke situatie vereist een beoordeling op maat.
Factoren die hierbij van belang kunnen zijn, zijn onder andere de grootte en complexiteit van de organisatie en de maatschappelijke positie van het betreffende bestuurslid.
Een vaste vergoeding die losstaat van het daadwerkelijk bijwonen en voorbereiden van vergaderingen, kwalificeert in principe niet als vacatiegeld. Toch kan in de praktijk een dergelijke vaste vergoeding onder voorwaarden wel als passend worden gezien. Dit is het geval wanneer de vergoeding gebaseerd is op een redelijke inschatting van het aantal te besteden uren aan voorbereiding en deelname aan vergaderingen, en deze niet uitkomt boven het als niet-bovenmatig aangemerkte niveau.
Transparantie en publicatieverplichting
Elke ANBI is onder andere verplicht om de hoogte van vergoedingen aan beleidsbepalers openbaar te maken, dit is namelijk een onderdeel van de voor de ANBI jaarlijkse verplichte publicatie. Hier verwijzen we graag naar ons eerdere artikel over de publicatieverplichting van ANBI’s.
Wat zijn de gevolgen bij niet-naleving?
Het niet voldoen aan de verplichting inzake de beloning van beleidsbepalers kan leiden tot verlies van de ANBI-status, alsmede de daarbij behorende fiscale faciliteiten. Intrekking van de ANBI-status door de Belastingdienst kan in beginsel met terugwerkende kracht, waardoor de fiscale faciliteiten mede met terugwerkende kracht dienen te worden gecorrigeerd en naheffingen kunnen plaatsvinden.
Tot slot
Zorg er als ANBI voor dat het beloningsbeleid van uw beleidsbepalers binnen uw ANBI in lijn ligt met de geldende voorwaarden zoals hierboven beschreven. Laat periodiek toetsen of de vergoedingen in lijn zijn met de regelgeving, en zorg voor een volledige en tijdige publicatie.
Heeft u vragen over de beloning van beleidsbepalers binnen uw ANBI instelling of twijfelt u of uw vergoedingsstructuur voldoet aan de eisen? Neemt u dan gerust contact met ons op via uw relatiebeheerder, via ons contactformulier op de website of op ons algemene telefoonnummer 040 – 2504 504.
[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2009-20091.html