Twee ANBI-portals op komst: Wat betekenen de plannen uit de Fiscale Verzamelwet 2026 voor uw organisatie?

De Belastingdienst is voornemens om twee nieuwe digitale portals in te voeren voor ANBI-instellingen (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Deze verandering maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen in het kader van de Fiscale Verzamelwet 2026. De invoering van de ANBI-portals volgt uit een evaluatie van de ANBI-regeling door het Ministerie van Financiën en moet leiden tot meer transparantie, effectievere controle en een vermindering van administratieve lasten voor zowel ANBI’s als de Belastingdienst. 

Achtergrond: Evaluatie ANBI-regeling 

De ANBI-regeling is geëvalueerd, mede naar aanleiding van signalen dat sommige ANBI’s niet altijd in lijn met de maatschappelijke verwachtingen handelen. De evaluatie wees onder meer op het belang van verbeterde gegevensuitwisseling, grotere transparantie richting het publiek, en scherpere controle op misbruik of oneigenlijk gebruik van de regeling. 

Wat gaat er veranderen? De introductie van twee ANBI-portals 

In het wetsvoorstel voor de Fiscale Verzamelwet 2026 is opgenomen dat er twee aparte digitale portals worden ontwikkeld: 

Portal 1 – ANBI-toezicht  

De eerste maatregel richt zich op het stroomlijnen van de communicatie tussen ANBI’s en de Belastingdienst. Voorgesteld wordt om het berichtenverkeer – zowel inkomend als uitgaand – volledig digitaal te laten verlopen. Dit zogeheten portal-ANBI toezicht zal fungeren als centraal punt voor het veilig en gestructureerd aanleveren en verwerken van ANBI-gegevens ten behoeve van het toezicht. 

Portal 2 – ANBI-publicatieplicht 

De tweede maatregel betreft een verdere invulling van de publicatieverplichtingen voor ANBI’s. In dit portal-ANBI publicatieplicht zullen ANBI’s hun verplichte publicatiegegevens kunnen invoeren en raadpleegbaar maken voor het publiek, waardoor de transparantie wordt vergroot. 

Wat betekent dit voor u als ANBI? 

In de Memorie van Toelichting op de Fiscale Verzamelwet 2026 wordt duidelijk dat uit de Uitvoeringstoets van de Belastingdienst blijkt dat de Portal voor ANBI-publicatieplicht pas per 1 januari 2029 uitvoerbaar is en de portal ANBI-toezicht per 1 januari 2030.  

Desondanks betekent de introductie van deze portals voor ANBI-instellingen dat zij in de toekomst verplicht gebruik moeten maken van een centraal digitaal systeem. Dit vraagt om voorbereiding, met name op het gebied van: 

  • Digitalisering van de jaarverantwoording en beleidsdocumenten; 
  • Tijdige en juiste invoer van verplichte gegevens; 
  • Eventuele aanpassing van interne processen of systemen. 

De Belastingdienst zal naar verwachting nadere informatie geven over de implementatie, timing en overgangsmaatregelen. Het is nu al raadzaam voor ANBI’s om hun interne administratie en publicatieverplichtingen kritisch tegen het licht te houden en te zorgen dat deze op orde zijn. 

Afsluitend  

De richting is duidelijk: meer transparantie, centrale digitale verwerking, en betere controle. Wij adviseren ANBI’s om de ontwikkelingen nauwgezet te volgen en tijdig actie te ondernemen om compliant te blijven. 

Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen hebben over uw specifieke situatie, dan kunt u contact met ons opnemen via 040 – 2504 504. Wij denken graag met u mee over de gevolgen van deze wijzigingen voor uw onderneming.  

Deel dit bericht

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak