Voorjaarsnota 2025 – De belangrijkste wijzigingen

De Voorjaarsnota 2025 is gepresenteerd in een tijd van economische onzekerheid en aanhoudende inflatie. Ondanks deze uitdagende omstandigheden blijft het kabinet vasthouden aan het zogenoemde trendmatig begrotingsbeleid. Dit betekent volgens het kabinet: duidelijkheid, voorspelbaarheid en geen financiële verrassingen op de lange termijn. Maar wat betekent dit concreet voor u? In dit artikel zetten wij de belangrijkste fiscale wijzigingen en aandachtspunten uit de Voorjaarsnota voor u op een rij.

1. Schrappen van de btw-verhoging op cultuur, media en sport

Eén van de meest opvallende besluiten is het volledig terugdraaien van de eerder voorgestelde btw-verhoging op cultuur, media en sport. Dit betekent dat het lage btw-tarief (nu 9%) van kracht blijft voor bijvoorbeeld bioscopen, theaters, musea en sportclubs.

2. Verhoging van de premies voor het arbeidsongeschiktheidsfonds

Om het stelsel van arbeidsongeschiktheid financieel gezond te houden, wordt de Aof-premie structureel verhoogd. Daarnaast wordt het huidige lage Aof-tarief verlaagd, en het hoge Aof-tarief verhoogd. Dit heeft directe gevolgen voor werkgeverslasten. Voor werkgevers kan dit een stijging van de kosten per werknemer inhouden. Het is verstandig om de loonkostenontwikkeling hierop aan te passen in de begroting voor 2026 en verder.

3. Veranderingen in Box 3

Het nieuwe box 3 stelsel op basis van werkelijk rendement zal naar verwachting in 2028 worden ingevoerd. In de tussentijd geldt een tegenbewijsregeling. Indien een belastingplichtige aannemelijk kan maken dat het werkelijke rendement lager is dan het forfaitair bepaalde rendement, dan wordt het lagere werkelijke rendement belast. Wel worden er maatregelen genomen om de belastingopbrengst op peil te houden. Zo wordt het forfaitair rendement op overige bezittingen verhoogd met 1,78%-punt en wordt het heffingsvrije vermogen verlaagd. Dit raakt met name belastingplichtigen met bijvoorbeeld uitgeleend geld, beleggingen of vastgoed in privé. Laat uw box 3-positie goed doorrekenen, want de wijzigingen kunnen leiden tot hogere belastingdruk.

4. Aanpak van ‘belastingconstructies’

Het kabinet zet in op het tegengaan van ongewenste belastingontwijking. Zo wordt bijvoorbeeld in het pakket Belastingplan 2026 een maatregel voorgesteld waardoor het niet langer mogelijk zou zijn om erfbelasting te voorkomen door in huwelijkse voorwaarden de gerechtigdheid tot de huwelijksgoederengemeenschap aan te passen. Daarnaast vindt een wijziging van de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting plaats per 1 juli 2025. Hierover hebben wij reeds een nieuwsbericht gepubliceerd, welk artikel HIER te raadplegen is.

5. Invoeren fiscale regeling werknemersopties voor start- & scale-ups

Ter stimulering van medewerkersparticipatie voor start- & scale-ups, zal een nieuwe fiscale regeling worden geïntroduceerd. Wanneer medewerkers van deze start- & scale-ups inkomen uit aandelenopties verkrijgen, dan hoeven zij slechts loonbelasting te betalen over 65% van het inkomen. Bovendien wordt het moment van heffing uitgesteld tot het moment van daadwerkelijke verkoop van de aandelen. Het is de bedoeling dat deze regeling per 1 januari 2027 wordt ingevoerd.

6. Beperkt toepassen van de tabelcorrectiefactor

De tabelcorrectiefactor is een parameter die volgt uit de inflatiecijfers van het CBS, waarmee onder andere de inkomstenbelasting standaard wordt aangepast aan de inflatie. Per 1 januari 2026 wordt de tabelcorrectiefactor slechts voor 46,2% toegepast, in plaats van 100%. Dit heeft tot gevolg dat binnen de belastingschijven en heffingskortingen slechts beperkt gecompenseerd wordt voor hogere inflatie. Deze maatregel dient met name ter dekking van het terugdraaien van de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Voor huishoudens is dit dus in feite een sigaar uit eigen doos.

7. Stapsgewijs afschaffen van stakingsaftrek en meewerkaftrek

De stakingsaftrek en meewerkaftrek zijn regelingen in de inkomstenbelasting in het geval dat de ondernemer stopt, of wanneer de partner onbetaald in de onderneming meewerkt. Deze regelingen worden versoberd en stapsgewijs in 2030 afgeschaft.

8. Stapsgewijs verhogen eerste schijf werkkostenregeling

Het percentage van de eerste schijf van de vrije ruimte van de werkkostenregeling is in 2025 verhoogd van 1,92% naar 2%, en vanaf 2027 naar 2,16%.

Tot slot: let op de trend van ‘realistisch begroten’

Het kabinet zet stevig in op het beter plannen en uitvoeren van de begroting, onder meer via kasschuiven. Voor ondernemers met subsidies of overheidsopdrachten betekent dit dat betalingen meer kunnen worden gespreid over meerdere jaren. Houd dus rekening met mogelijke vertragingen in de betaling van overheidsbijdragen.

Conclusie

De Voorjaarsnota 2025 bevat onzes inziens geen ingrijpende belastingverhogingen voor het bedrijfsleven, maar wel diverse subtiele wijzigingen die de belastingdruk kunnen verhogen. Voor particulieren met box 3 vermogen kunnen de wijzigingen wel een grote impact hebben. Het is belangrijk om tijdig uw fiscale positie te herzien en waar nodig bij te sturen.

Heeft u vragen over wat deze maatregelen betekenen voor uw onderneming? Neem dan contact met ons op via uw relatiebeheerder, telefonisch via 040 – 2 504 504 of via onderstaand contactformulier.

Deel dit bericht

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak

Vrijblijvend advies

Tips, advies en nieuws van de beste uit het vak