Betalingen gedaan aan niet-werknemers? Renseigneren maar! Publicatiedatum: 17-01-2023

Per 1 januari 2022 geldt de zogenoemde renseigneringsverplichting. De regeling verplicht inhoudingsplichtigen (en bepaalde niet-inhoudingsplichtigen) om betalingen gedaan aan derden te melden aan de Belastingdienst. Betalingen over het jaar 2022 dienen uiterlijk op 31 januari 2023 te worden gemeld via het daartoe ingerichte portaal. Zaak dus om te inventariseren of de renseigneringsregeling op uw organisatie van toepassing is en zo ja, voor welke personen u de verrichte betalingen moet doorgeven.

Geldt de renseigneringsplicht voor alle betalingen aan personen die niet in uw eigen loonadministratie zijn opgenomen?

Nee, op de verplichting bestaat een aantal uitzonderingen, namelijk:

  • Betalingen voor werkzaamheden die zijn verricht door een eigen werknemer (met inbegrip van de commissaris/toezichthouder die vrijwilliger onder het loonbelastingregime valt (opting-in),
  • Betalingen aan artiesten, beroepssporters of leden van een buitenlands gezelschap;
  • Betalingen voor werkzaamheden als vrijwilliger onder de vrijwilligersregeling voor de loonbelasting;
  • Betalingen waarvoor een factuur met omzetbelasting is uitgereikt en waarop de omzetbelasting vermeld staat, met inbegrip van betalingen aan een zzp’er die een factuur uitreikt met 0% btw en een btw-nummer op de factuur alsook facturen waarbij de btw-verleggingsregeling is toegepast. Let op: Valt de persoon in kwestie onder de kleine ondernemersregeling of is sprake van louter btw-vrijgestelde prestaties (bijvoorbeeld in de zorg- of cultuursector of in onderwijsland), dan geldt de renseigneringsverplichting wel!

  

 Wat te doen?

Breng in kaart welke betalingen u in 2022 heeft gedaan aan derden, zoals freelancers, auteurs, sprekers of commissarissen. In dat geval zult u de betreffende betalingen in januari 2023 moeten melden via het gegevensportaal. Heeft u assistentie nodig bij het uitvoeren van de melding of twijfelt u of u meldingsplichtig bent, neem dan gerust contact met ons op via uw relatiebeheerder, per mail via, of telefonisch via 040 – 2 504 504. Vanaf 2023 kunt u de gegevens overigens ook aanleveren gedurende het kalenderjaar.Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.