Gerichte vrijstelling voor vergoeding thuiswerkkosten Publicatiedatum: 23-09-2021

Ingegeven door Covid-19 hebben zowel werkgevers als werknemers de voordelen van thuiswerken ondervonden. De in dit kader langverwachte onbelaste thuiswerkvergoeding ziet op 1 januari 2022 eindelijk het levenslicht in de vorm van een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten van € 2 per thuiswerkdag. De vergoeding ziet toe op extra kosten voor water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. De thuiswerkvergoeding wordt vanaf 2023 jaarlijks geïndexeerd.

Voor eenzelfde werkdag kan niet tegelijkertijd de vrijstelling voor een thuiswerkkostenvergoeding als de vrijstelling voor woon-werkverkeer naar de vaste werkplek van toepassing zijn. Het is wel mogelijk dat als op eenzelfde werkdag deels thuis wordt gewerkt en ook een zakelijke reis wordt gemaakt (niet zijnde woon-werkverkeer), zowel de gerichte vrijstelling voor thuiswerken alsmede de vrijstelling voor reiskostenvergoeding wordt toegepast.

Als een werknemer ten minste 128 dagen per kalenderjaar naar een vaste werkplek reist, mag de werkgever een vaste onbelaste reiskostenvergoeding toekennen alsof de werknemer 214 dagen per kalenderjaar naar die vaste werkplek reist. Het idee is om een vergelijkbare regeling ook te introduceren voor de thuiswerkvergoeding. Indien een werknemer zowel vanuit huis werkzaam is als reist naar de vaste werkplek wordt de 128-dagenregeling vermoedelijk pro rata toegepast.

Het is van belang om een duidelijk thuiswerkbeleid te formuleren . Hoe kijkt u als werkgever aan tegen thuiswerken en welke arbeidsvoorwaarden kent u in dit kader toe? Heeft u grensarbeiders in dienst, dan luistert het formuleren van thuiswerkbeleid extra nauw, omdat thuiswerkdagen in het woonland diverse fiscale en sociaalrechtelijke gevolgen met zich kunnen meebrengen, zowel voor de grensarbeider als voor u als werkgever. Laat u tijdig adviseren over deze gevolgen en de vormgeving van uw thuiswerkbeleid.

De gerichte vrijstelling voor de thuiswerkkosten treedt in werking per 1 januari 2022. Voor 2021 worden de vergoeding nog aangemerkt als belast loon, eventueel aan te wijzen als werkkost ten laste van de vrije ruimte.

De vrijstelling heeft ook doorwerking in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Als een gerichte vrijstelling van toepassing is, kunnen de kosten ook onder de gemengde kostenaftrekbeperking in de winstsfeer vallen.



Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.