Schenking ontvangen in 2022, aangifteplicht vóór 1 maart 2023 Publicatiedatum: 24-02-2023

Wellicht heeft u het afgelopen jaar een schenking ontvangen. Graag wijzen wij u in dat geval op het feit dat voor dergelijke schenkingen, vóór 1 maart 2023 aangifte schenkbelasting moet worden gedaan bij de Belastingdienst.

Aangifteplicht ontstaat wanneer u een schenking ontvangt welke hoger is dan de vrijstellingen. In 2022 gaat dit om de volgende vrijstellingen:

  • Ouders – kinderen: € 5.677;
  • Alle andere verhoudingen: € 2.274.

    

Daarnaast dient er in ieder geval aangifte schenkbelasting te worden gedaan wanneer u gebruik wenst te maken van een bijzondere vrijstelling, zoals de jubelton (de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning) van maximaal € 106.671. Hierop kan immers enkel aanspraak worden gemaakt wanneer hier een beroep op is gedaan in de aangifte.

Indien er nog een aangifte schenkbelasting moet worden gedaan, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw contactpersoon bij Govers. Op deze manier kunnen wij nog zorgdragen voor het zo spoedig mogelijk opstellen en indienen van de aangifte schenkbelasting.Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.