Differentiatie basispremie Aof en impact op Whk Publicatiedatum: 23-09-2021

Per 1 januari 2022 wil het kabinet een gedifferentieerde premie arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) invoeren. De basispremie Aof, ook wel bekend als de basispremie WAO/WIA, moet dan voortaan aan de hand van een differentiatie naar grootte van de werkgever worden afgedragen. Kleine werkgevers gaan hierdoor een lagere premie betalen en alle andere werkgevers een hogere. De grens voor de definitie kleine werkgever zal in 2022 worden gesteld op 25 keer de gemiddelde loonsom per werknemer van € 35.300. Deze grens ligt daarmee in 2022 op € 882.500. Het verschil tussen de lage en hoge premie wordt gesteld op maximaal 2%.

Werkgevers zijn naast de basispremie Aof ook de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) verschuldigd. De differentiatie van de basispremie Aof heeft ook gevolgen voor de Whk. Voor de hoogte van de Whk-premie wordt onderscheid gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers. Vanaf 2022 zal de grens tussen een kleine en een middelgrote werkgever worden verhoogd naar een loonsom van 25 keer de gemiddelde loonsom per werknemer (in 2022 dus ook € 882.500). Werkgevers kwalificeren bij een loonsom van meer dan 25 keer, maar niet meer dan 100 keer de gemiddelde loonsom (in 2022 € 3.530.000) als middelgrote werkgever. Daarboven kwalificeert een werkgever als grote werkgever en wordt de Whk-premie individueel vastgesteld. Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.