Handhaving UBO-register van start Publicatiedatum: 12-04-2024

Recentelijk is het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst gestart met het actief controleren op naleving en het opleggen van boetes of dwangsommen aan entiteiten die niet aan de verplichting hebben voldaan met hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) te registeren in het UBO-register bij de kamer van Koophandel.

De maximale boetes op overtreding van de verplichting om de UBO’s van uw organisatie te registeren kunnen oplopen tot maximaal € 25.750 (bedrag 2024). Het BEH kan in plaats van een boete ook een dwangsom opleggen. Hieraan is geen maximum verbonden.

Wij zijn bekend met brieven waarin het BEH een boete aankondigt van € 2.575 per entiteit die geen UBO-registratie heeft gedaan. Tegen dit voornemen kan binnen drie weken een zienswijze worden ingediend. Onduidelijk is nog of BEH een dergelijke boete inderdaad oplegt. Ook is nog onduidelijk of de boete eventueel wordt gematigd als de registratie direct alsnog wordt gedaan of via een zienswijze wordt gemotiveerd waarom de registratie niet is gedaan.

Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee: als u de UBO-registratie van uw organisatie nog niet op orde heeft, zorg dat dat deze zo snel mogelijk alsnog wordt gedaan!

Als u vragen heeft over of ondersteuning wilt bij uw UBO-registratie of de handhaving door BEH, neem dan gerust contact met ons op.Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.