Nieuwe rapportageverplichting voor digitale platforms: Actie vereist voor 31 januari 2024? Publicatiedatum: 08-01-2024

De Europese richtlijn DAC7 is in Nederlandse wet geïmplementeerd door middel van de
‘Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie’.

DAC7 verplichtingen

DAC7 verplicht digitale platforms te rapporteren aan de Nederlandse Belastingdienst (of de Belastingdienst van de EU Lidstaat waarin de exploitant is gevestigd) over de commerciële activiteiten van derden die via het digitale platform worden gefaciliteerd.

Digitale platformen zijn per 1 januari 2023 verplicht om informatie over:
1. verkopers van goederen,
2. dienstverleners van persoonlijke diensten, 
3. verhuurders van onroerende goedeeren,
4. verhuurders van transportmiddelen,
die gebruikmaken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst. De Nederlandse Belastingdienst zal deze informatie automatisch delen met andere EU-lidstaten.

Daarnaast geldt ook de verplichting dat platformexploitanten de gegevens die zij met de Belastingdienst delen bekendmaken bij de verkopers die actief zijn op de platformen.

Welke digitale platforms vallen hieronder?
Zowel grote als kleine digitale platforms vallen in beginsel onder de werking van DAC7. Door de brede formulering kunnen o.a. websites en apps snel kwalificeren als “digitaal platform”, echter zijn er uitzonderingen voor bijvoorbeeld platformen die uitsluitend betalingen verwerken, gebruikers doorverwijzen of advertenties plaatsen.

Op haar website[1] geeft de Belastingdienst enkele voorbeelden waarover zij van mening is dat deze onder de werking van DAC7 vallen, zoals onder meer:

  • Een restaurant met kunst van derden aan de muur. Het restaurant verkoopt deze kunst via de eigen website.
  • Een vakantiepark dat op de eigen website niet alleen eigen vakantiehuizen aanbiedt, maar ook vakantiehuizen van particulieren.
  • Een website van een bank of verzekeraar die met een spaarpuntensysteem huishoudelijke goederen van derde partijen met korting te koop aanbiedt.
  • Een website waar bouwvakkers hun diensten aanbieden, waarbij het traject van offerte tot betaling via het platform loopt.
  • Een website waar meerdere autodealers hun auto’s aanbieden, waarbij kopers de betaling voldoen via deze website.
  • Een website van een lokale vereniging waarop producten van derden worden verkocht.
  • Een website waarop sportscholen freelance instructeurs kunnen inhuren om bij ziekte of verlof van vast personeel de lessen over te nemen.

Commerciële activiteiten
Digitale platforms hoeven niet alle gegevens met betrekking tot verkopers door te geven aan de Belastingdienst. Er zijn uitzonderingen voor wat betreft bepaalde verkopers, dienstverleners of verhuurders, zoals ten aanzien van:
1. Overheidsinstanties;
2. Verhurende entiteiten van onroerend goed met meer dan 2.000 transacties;
3. Verkopers van goederen met minder dan 30 transacties en een totale tegenprestatie van ten hoogste EUR 2,000.

 Deadline 31 januari 2024
De deadline van het rapporteren door de platformexploitanten over 2023 is 31 januari 2024.
Indien niet, niet tijdig, niet volledig of onjuist wordt gemeld, dan kan een substantiële boete of sanctie worden opgelegd.

Slot
Indien u mogelijk kwalificeert als een digitaal platform dan is het noodzaak dat u de informatieverplichting en alle aan te leveren informatie goed scherp heeft ter voorkoming van mogelijke boetes en sancties. Laat u goed adviseren door uw Govers contactpersoon, telefonisch via 040-2 504 504 of via onderstaand contactformulier over de mogelijke kwalificatie en de noodzakelijk tijdig te zetten stappen.

[1] https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/informatie-voor-fiscaal-dienstverleners-dac7



Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.