Overige wijzigingen inkomstenbelasting Publicatiedatum:

Overzicht gewijzigde heffingskortingen 
In 2022 worden de heffingskortingen aangepast. Schematisch kan dit als volgt worden weergegeven.

Aftrek scholingskosten

Per 1 januari 2022 vervalt de aftrek op scholingskosten. Vanaf dat moment zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Als alternatief komt er een subsidieregeling voor iedereen die achttien jaar of ouder is en een band met de Nederlandse arbeidsmarkt heeft, het zogeheten ‘STAP-budget’. Deze afkorting staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. De subsidieregeling is bedoeld voor zowel werkenden als werkzoekenden.

Tip 1!

Scholingskosten die in 2022 (of in een later jaar) betaald zijn, kunnen niet meer in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Probeer scholingskosten dus in 2021 al te betalen, alleen dan zijn de kosten nog aftrekbaar in 2021.

Tip 2!

Vanwege de beperkingen bij het STAP-budget, kan het voor werknemers fiscaal voordeliger zijn als de werkgever de scholingskosten voor zijn rekening neemt. Deel dit bericht:

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.