Prinsjesdag 2021:
Btw, overdrachts-
belasting en
douane

BTW: Vereenvoudiging éénloketsysteem e-commerce

Per 1 juli 2021 zijn een aantal grote wijzigingen in de btw-regels met betrekking tot e-commerce doorgevoerd. Als onderdeel van die wijzigingen zijn een drietal éénloketregelingen ingevoerd. Met deze regelingen kunnen ondernemers de verschuldigde btw over bepaalde prestaties in verschillende lidstaten aangeven en voldoen via één lidstaat, zonder afzonderlijke btw-registraties in de verschillende lidstaten waar btw is verschuldigd.

Lees verder
BTW: Wijziging per 2022: eHerkenning verplicht voor btw-aangiftes

Per 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om btw-aangiftes, opgaven ICP en andere (btw-)zaken in het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst te regelen. Uw btw-aangifte moet u voortaan via Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBZ) indienen. Om in te loggen bij MBZ is eHerkenning vereist (tenminste niveau 3). Het is belangrijk om tijdig eHerkenning aan te vragen als u dit nog niet heeft. Hieraan zijn echter wel kosten verbonden. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een tegemoetkomende vergoeding aan te vragen voor eHerkenning.

Lees verder
Wijzigingen startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting op een aantal punten gewijzigd. Het algemene tarief is verhoogd van 6% naar 8%. Voor toepassing van het verlaagde 2%-tarief voor de verkrijging van woningen is voortaan vereist dat de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaat dienen. Daarnaast is een vrijstelling van overdrachtsbelasting ingevoerd voor ‘starters’ op de woningmarkt.

Lees verder
Vrijstelling verkrijging VoV-regeling

Als gevolg van de wijzigingen in de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 worden aanbieders van woningen die in het verleden zijn geleverd met een verkoopregulerend beding (‘Verkoop onder voorwaarden’ (VoV)) geconfronteerd met een heffing van 8% overdrachtsbelasting over de terugkoop van een woning. Deze overdrachtsbelasting kunnen zij veelal niet doorberekenen aan de opvolgende particuliere koper. Dit maakt het VoV-model minder aantrekkelijk en dat is in de huidige woningmarkt ongewenst.

Lees verder

We werken graag aan uw ondernemersdromen. Wat zijn uw ambities?

Elke succesvolle klantrelatie begint met een persoonlijke kennismaking. Een gesprek over uw ambitie en hoe wij u daarbij kunnen helpen. Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.